Att bygga länkar är extremt viktigt om du ska lyckas med sökmotoroptimering. Faktum är att det inte är vidare svårt heller, dock väldigt tidskrävande.

Har du de rätta egenskaperna som en länk byggare behöver?

Här listas vad jag tror är viktigast för att bygga länkar idag och i framtiden; utan någon inbördes rangordning.

Bygg inlänkar så här

1. Äg och skapa egna sidor

Ju fler sidor du har, desto bättre. Relevanta sidor, that is. Olika infallsvinklar. Bäst i Sverige? Kanske Robertsson med huvudsidan FlygResor.se, FlygNyheter.se, Flygradar.se, magasinet BortaBra.se och sist men inte minst – ReseForum.se. Genialt.

Framtid: Samma nivå som idag.

2. Var social.

Träffa hela tiden nya folk och håll dig uppdaterad med dina befintliga kontakter. Se till att synas och höras. Må det vara events, media, facebook eller Twitter.

Några framstående svenskar är Christian som känner alla webmasters och Simon som ordnar Search-träffar och syns överallt. (Damit att jag ej kunde komma till Sthlm denna gång!)

Framtid: Kraftigt ökad betydelse.

3. Håll dig uppdaterad: Sök och leta

Du bör känna till branschens bästa webbplatser och se till att nischa dig så du blir unik. Använd alla de ledande sökmotorerna; Google, Live och ev. Yahoo. Sök efter viktiga branschbegrepp. Vad har andra gjort som attraherar länkar?

Framtid: Ökad betydelse.

4. Använd sökord i ankartexter

Speciellt om du inte har branschledande sökord i domännamnet så behöver du få inlänkar med vettiga ankartexter. Handlar din sida t. ex om lokaler, så vill du förmodligen få inlänkar med ankartexter som är relaterat till det (lokaler, fastigheter, kontorslokaler etc.) och inte bara ordet i domännamnet.

Framtid: Denna faktor kommer med all sannolikhet minska. Om du frågar mig så är den för hög idag.

5. Kommentera på bloggar och i forum

Det må låta spammigt, men gör det ‘rätt’ så är det inget problem. Vad som åsyftas är att när du hittar relevanta bloggposter och foruminlägg så KAN det vara ett utmärkt sätt att ge din egen synvinkel på det. Men bara om du har något vettigt att säga, eller något nytt att tillföra.

Framtid: Ökad betydelse.

6. Välj dina länkpartners omsorgsfullt

Varje dag går 1000-tals nya hemsidan live. Google får allt svårare att lita på nya webbplatser och de som inte har vidare mycket trovärdighet. Se till att bli vän med andra duktiga webmasters och innehavare av auktoritära sidor. Undvik att synas på dåliga sidor, de bara försämrar ditt rykte hos sökmotorerna.

Framtid: Ökad betydelse.

7. Sprid ut länk kärleken

Förr var det normalt att bara få länkar till startsidan. Framväxten av bloggar och allt mer sofistikerade webbplatser har gjort att det nu blivit allt viktigare. Speciellt om du vill ranka på ‘long-tail keywords. Vilket du förmodligen vill!

Framtid: Ökad betydelse.

8. Bäst innehåll = flest länkar?

I en optimal värld, utan massa spammare, så vore det i alla fall ändå så att de som har bäst innehåll också kommer få bäst länkar. Se till att skapa unikt innehåll som sticker ut. Är det spännande att läsa så får du förmodligen många nya återkommande besökare.

Framtid: Ökad betydelse.

Slut för idag..

Det var allt för denna gång. Tack Nikke för att du gav uppskov till denna bloggpost genom din facebook-kommentar.

Så, vad tycker du är avgörande för och vid länkbyggning? Något annat egenskap som borde vara med? (Jag skrev ihop denna bloggpost rätt snabbt.. så finns säkert massa saker att lägga till)

Posted by: Markus Jalmerot // Bing, Etisk, Google, Länkar, Länkbete, Sökmotorer, Sökmotoroptimering // Länkar, länkbeten, länk byggning, SEO, Sökmotoroptimering // november 30, 2009

Author

Har jobbat med marknadsföring i olika former sedan början av 2000-talet, men speciellt sökmotoroptimering och domäner har varit min "grej".