Google gick nyligen ut med information om att de kommer gå ut hårdare mot sökord domäner av låg kvalité som har byggt upp svaga sidor med en exakt matchande domän som sökordet de försöker ranka för. Denna uppdatering har än så länge lanserats i USA och UK, men är med stor sannolikhet på väg till Sverige med inom kort.

Ett exempel: Du vill ranka för ‘köpa domän’, ett kommersiellt sökord som innehållet ordet ‘köpa’ och ett annat populärt sökord, ‘domän’. Vad gör du som lat webmaster innan denna uppdatering? Ett förslag var tidigare att inhandla namn som ‘köpa domän.se’ och sedan fixa upp en enkel sida på några timmar. Bygg 3-5 inlänkar och du är ‘hemma’ (dvs rankar topp 10 i Google.se). Grundläggande sökmotoroptimering var ju så mycket enklare när detta fungerade, menar många som jobbar med hemsidor. Två sajter som tycks ha gjort ungefär detta är KöpaDomän.com och kopadomannamn.se. Båda rankar i dagsläget topp 7 i google.se för frasen ‘köpa domän’ – men frågan är hur länge detta kommer fungera? Åtminstone internationellt märker jag att många kommersiella namn tappat kraftigt. Nästa gång Google är ute och uppdaterar så skulle det inte förvåna mig om de går på felstavningar och namn som låter precis som en premium domän, fastän de inte är det. Denna teknik fungerar fortfarande bra i Sverige, men dagarna är nog räknade.. 

Posted by: Markus Jalmerot // Domäner, Sökmotoroptimering // oktober 4, 2012

Author

Har jobbat med marknadsföring i olika former sedan början av 2000-talet, men speciellt sökmotoroptimering och domäner har varit min "grej".