spekulation

För lite över 2 år sedan så släpptes 1- och 2-bokstavs domäner under .UK fritt genom en auktion. Den som bjöd mest fick rätt att köpa namn såsom v.co.uk, gg.org.uk eller mj.me.uk. Just nu så är Nominet inne i sista fasen av ett eventuellt utrullande av .UK, dvs helt utan de extra ändelserna i .co.uk, .org.uk och .me.uk.

Med drygt 10 miljoner registrerade domäner så finns det flera olika intressen som ska komma till tals. De flesta tycks dock vara överens om att nuvarande utformning för generella namn, korta namn undantaget, ska ske genom att den domän som är reggad först utan example.co.uk, example.me.uk och example.org.uk får förtur. I över 99 % av alla fall så kommer det givetvis bli ägaren av .co.uk som får förtur, då dessa domäner släpptes fritt många år tidigare än .org.uk och .me.uk. Så på ett vis så diskvalificerar man alla organisationer och privatpersoner, som tidigare har rekommenderats att välja just dessa ccTLD er.

På grund av att alla korta domäner (1-2 bokstäver) släpptes fritt genom auktion så kommer förmodligen andra regler gälla här. Relevansanalys har undersökt hur nuvarande korta domäner har registrerats och använts och kommit fram till intressanta slutsatser. För det första så är det ingen tvekan om att den huvudsakliga drivkraften bakom korta domäner är ren och skär spekulation, vilket ger negativa konsekvenser för utvecklingen av sajter. Bara 1/25 (!) korta .UK domäner har utvecklats till webbsajter. 24/25 är således icke utvecklade, antingen i form utav redirects, parkerade domäner eller icke pekade domäner. Faktum är att drygt 1/25 är redirects, vilket i många fall faktiskt är en bra modell. Ett snabbt och enkelt sätt att nå rätt domän. Här har vi alla domäner som har en relevant redirect under .me.uk, org.uk eller .co.uk. Det mest skrämmande är dock att över 52 % av alla 1- och 2-bokstavs domäner i Storbritannien är parkerade sidor. Inget görs med dessa. Resterande 39 % av alla domäner är döda – eller inte pekade korrekt. Totalt är alltså 91 ut av 100 domäner helt värdelösa och tillför inget till Internet. Vi tycker givetvis detta är helt galet och vill att Nominet ska minimera spekulation för korta .UK domäner. Det enda sättet att lyckas är att gå emot den högst betalda principen och istället ifrågasätta alla domän spekulanter som försöker kapitalisera på andra olycka. Den rimligaste principen vi förespråkar är onekligen den största glädje principen, felicific calculus, som beräknar lyckan samt möjliga negativa effekter för olika alternativ. Undrar du varför Storbritannien bör övergå till .UK istället för nuvarande långa domänändelser? Läs posten på Affiliate Specialist om 15 orsaker att vakna upp.

Posted by: Markus Jalmerot // Domäner // november 5, 2013

Author

Har jobbat med marknadsföring i olika former sedan början av 2000-talet, men speciellt sökmotoroptimering och domäner har varit min "grej".