Entreprenören Jakob Svensson som länge jobbat med affiliatemarknadsföring fick under 2013 möjlighet att köpa upp en verksamhet i en bransch som ofta förknippas med offline verksamhet. Utifrån det startade han Glashusen.se, som säljer växthus, lusthus och tillbehör för växthus. Det tog ett antal försök innan en passande fraktmetod hittades men nu är Glashuset optimerad för både snabb och gratis frakt.

Jag fick en pratstund med Jakob och kommer här fråga om hur han kom på idén att ta en offline verksamhet till nätet..

1. Hur fick du för dig att sälja växthus på nätet?

Jag hade tidigare köpt ett växthus från företaget som levererade de här modellerna i Sverige. När jag sedan flyttade till nytt hus ville jag naturligtvis ha ett likadant växthus i min nya trädgård eftersom jag var mycket nöjd med Solliden växthus modell, ett stort och rymligt, sexkantigt växthus, som är både funktionellt och vackert.

Men då visade det sig att det inte längre gick att beställa, eftersom de höll på att avveckla verksamheten. Jag fick kontakt med dem och med konstruktören från Danmark och det slutade med att jag åkte ner till Danmark och hämtade hem två växthus på en släpkärra, och nu kan vi leverera direkt från den Danska tillverkaren när vi får en beställning.

2. Är det en helt ny bransch för dig? 

Inte helt eftersom jag alltid varit intresserad av odling och vi hade flera växthus på tomten där jag växte upp. Men på nätet har jag aldrig jobbat med växthus tidigare.

3. Går det snabbare att sätta ihop Era växthus än möbler från IKEA?

Ett växthus är ju lite större, men en händig hemmafixare kan lätt montera ihop växthusen som levereras med monteringsanvisning. Dessutom är alla profiler märkta med ett nummer som bruksanvisningen hänvisar till så att man lätt ska hitta rätt del. Det kanske vore något för andra att ta efter.

4. Hur fungerar e-handel för växthus? Är fri frakt något som du kört hela tiden?

Ja, vi har fri frakt till större delen av Sverige. Många som började med e-handel tänkte ju att de skulle leverera något som var lätt att skicka och som gick ner i brevlådan, t.ex. DVD-skivor och böcker. Jag tänkte att när man köper ett växthus behöver man nästan alltid ändå få det hemfrakt eller hyra en släpkärra eller liknande för att få hem det. Och då kan man ju lika gärna få det hemlevererat direkt från leverantören.

5. Är det mycket frågor innan köp av lusthus eller glashus?

Det är nog inget man köper på impuls. Ju mer användaren läser på, desto bättre för oss, eftersom de då ofta väljer bort bygghandelns modeller, som ofta både har tunnare glas eller plastväggar, och är mindre robusta än växthusen från glashusen.se.

6. Vad kan man odla i svenska växthus?

Det vanligaste är naturligtvis tomat, gurka och paprika. Min egen favorit är att ha några jordgubbsplantor i växthuset. Då får man egna jordgubbar innan midsommar och eftersom de ger skörd så tidigt tar de inte upp plats för de andra grönsakerna, utan de kan bara stå kvar under tomatplantorna sedan, eller så kan man ta bort dem och sätta in nya plantor på senhösten när allt annat är skördat och så får man nya jordgubbar nästa vår igen. En eller två vinrankor tycker jag också man ska ha i sitt växthus. Physalis, basilika och chili är andra växter som trivs bra i växthuset.

7. Slutligen, vad är ditt mål för 2015 med Glashusen?

Om vi lyckas förmedla att anledningen till att motsvarande storlek på växthus från glashusen.se inte kostar mer än andra aktörers modeller av samma storlek inte beror på att modellerna är likvärdiga utan att vi kan leverera mer robusta modeller med härdat glas istället för vanligt glas och tjockare polykarbonatskivor som isolerar bättre så är jag nöjd. Dessutom planerar vi också att ta in ytterligare en leverantör i sortimentet för att öka kundens valfrihet.

Posted by: Markus Jalmerot // Affiliate, Entreprenör // december 22, 2014

Author

Har jobbat med marknadsföring i olika former sedan början av 2000-talet, men speciellt sökmotoroptimering och domäner har varit min "grej".