Diskuterade om hur Internet har utvecklats de senaste åren och kom in på vilken domän som var den första som man registrerat. Många berättar att dem inte insåg värdet på domännamn förrän långt senare och registrerade gratisnamn via t. ex Geocities. Självklart finns det dock dem som tidigt insåg värde i domäner, såsom Thomas Meivert. Han köpte QU.com 1999, en domän som han sedermera fått 100 tals bud på. 

Jag ville hur som helst kolla runt lite med folk jag talar med om deras domäninnehav. Fick svar av ett antal olika personer på frågan:

  • Vilken var din första domän?
  • Har du kvar någon av dina första domäner idag?

Thomas Meiverts första domän
Thomas första domän var www.thomas-m.com, som han övertog 2002. Idag äger han en stor domänportfölj, med domäner som www.hus.se, www.maklare.se, flera 2-bokstavsdomäner och sist men inte minst, QU.com.
Uppdatering: Thomas sålde TV.nu till Schibsted. Han driver även WN.se sedan länge, det största webbforumet i Sverige och har ett flertal andra sajter med.

Ted Forsblads första domän
Ted Forsblad som tidigare var en hängiven skejtare och hiphoppare registrerade domänen Respecthiphop.com runt år 2000. “Kommer ihåg att jag var mycket nöjd efter köpet”, berättar Ted. Senare tillkom även den otroliga premiumdomänen HARRTZ.com i portföljen. “I denna veva kunde man få en en gratis .com på www.domainzero.com, mycket glad var jag då”, menar herr Forsblad. Enda haken var att man hade en frame med reklam som täckte 10-20 % av siten. Ett javascript som slog bort framen funkade kanon tills de blev arga, för så fick man INTE göra. Till de domänerna som Ted fortfarande har kvar idag hör logicfive.com och QMG där han bloggar om mobilIT! Uppdatering: Ted jobbar numera som konsult i Stockholm.

Emil Paulssons första domän
Den första domänen jag registrerade var Drinkar.com, året var nog 1998, säger Emil Paulsson. Han är för övrigt väldigt engagerad i domäner och driver webbplatsen MissDomain på fritiden, som tillhandahåller domänauktioner. Emil är annars VD för Affiliator, ett dotterbolag till Eastpoint (numera: Getupdated). Bland Emil Paulssons övriga mer eller mindre utvecklade domäner hör singel.se, startaeget.se och frilans.se. Uppdatering: Emil Paulsson driver numera Interactive Solutions som återfinns på https://interactivesolutions.se.

Mikael Robertssons första domän
“Det var flygbilligt.com den 6 okt 2003″ säger Robertsson självsäkert. Den har jag kvar är idag och det är den som placerar sig bäst på google av mina domäner. Aha, du vill bara ha lite länkkraft till din bästa domän replikerar jag då? Nej, det är sant fortsätter han. Du kan gå igenom alla i archive.org, något som jag dock inte orkar..

Hur startade då flygbilligt.com? Jag hade en idé på flygsajt innan jag visste vad affiliate program var. Sedan när den fick trafik efter 1 år kom jag på tanken att starta företag och på den vägen är det. Hans näst första domän var bostadsbytet.com, vilken köptes i jan 2004 och även den har toppenplaceringar på google idag.

Mikael berättar vidare att han bara har sålt en enda domän och det ångrar han än idag idag! Uppdatering: Robertsson tycks ha sålt FlygResor.se och flera andra bra namn med tiden. En av hans senaste stora succéer är FlightRadar24.com.

Idag har Robertsson c:a 400 domäner, varav 100 .se, c:a 200 .com, 50 .nu och 50 st domäner med blandad domänändelse. Mest känd är kanske ovan nämnda flygbilligt.com, reseforum.se samt domänklippet sms.se. Alla hans domäner finns listade på internetkonsult.nu.

Hjalmar Wåhlanders första domän
“Hmm, min första domän som jag fortfarande äger är nog mjoelkbar.net“, säger Hjalmar. En annan som tillkom tidigt var grazzy.com, som för tillfället ligger tom. Den mest populära sidan som Hjalmar har idag är nog Roliga Klipp, en sida om handlar om roliga videoklipp, såklart! En i mitt tyckte minst lika bra webbplats (domän) som Bubblare.se, där Eniro nyss köpte drygt 48 % av aktierna för 9 miljoner. Uppdatering: Hjalmar arbetar för närvarande med e-identitet genom sajten https://e-identitet.se.

Marcus Edvardsens första domän?

“En av de första var lulea.org och ja, den har jag fortfarande kvar”, säger Marcus Edvardsen. Det var denna kille som hjälpte mig att komma igång med .SE domäner. Tidigare trodde jag bara på den internationella marknaden och .com. Herr Edvardsen har annars det i skrivande stund halvt vilade företaget ME Data vid sidan av sitt vardagliga jobb.

Marcus Edvardsens första domän?

“En av de första var lulea.org och ja, den har jag fortfarande kvar”, säger Marcus Edvardsen. Det var denna kille som hjälpte mig att komma igång med .SE domäner. Tidigare trodde jag bara på den internationella marknaden och .com. Herr Edvardsen har annars det i skrivande stund halvt vilade företaget ME Data vid sidan av sitt vardagliga jobb. Uppdatering: Marcus Edvardsen bor numera i Spanien, efter många år på Isle of Man.

Victor Sahlstedts första domän?
Lite förvånande var att Victor inte kom ihåg sin första domän. Liksom många andra hade han mest kört gratis domäner i början. Uppdatering: Victor Sahlstedt jobbar numera med onlinemarknadsföring på WigetMedia.

Jakob Envalls första domän
“Mina två första domäner var .nu. Har tyvärr inte kvar någon av dem. Man var ju tvungen att ha företag för .se domäner på den tiden. Men sen jag skaffade företag så har jag kvar min första .se domän.

Men Jakob, vilka .nu domäner var det som du skaffade då?
Envall.nu (mitt efternamn) och nolimit.nu (har för mig att det var, den kan ha varit en annan med). Det var typ slutet av 90 talet eller nått sånt, typ just när .nu kom och slog igenom. Min första .se är webbteknik, som jag skaffade typ 2001 eller nått sånt. Den används dock bara som e-post för tillfället. Jakob har en stor portfölj av domäner. Läs mer om Jakobs sajter, entreprenörskap och investeringar och följ hans väg mot drömmen att bli rik på bloggen med samma namn, attblirik.se. Uppdatering: Jakob Envall är spårlöst försvunnen sedan några år. Har du några kontaktuppgifter så låt oss gärna veta.

Min (Markus Jalmerots) – första domän
Min första domän var jalmerot.com, ett namn som fortfarande är kvar men inte används mer än till epost. Den gick ut en gång men jag registrerade sedan om den. Bland övriga tidiga domäner hör eiendomsmegler.com (fastighetsmäklare på norska), vilken var den första jag sålde för mer än kaffepengar. Uppdatering (juli, 2019): Ett av domännamnen som jag är mest nöjd med att inneha idag är kanske NBO.com. Markus jobbar numera med valutahandel och finans.

:)

Av de utvecklade domänerna är det kanske dietist.se, vm2006.se och kryssning.net som jag är mest nöjd med, även om ingen av dem är vidare bra  Man kan alltid göra dem både snyggare och bättre är min upppfattning.

Hur som helst, till framtidsplanerna finns det möjligheter med någon av domänerna Lokaler.nu, Inredning.nu, Design.nu, Minne.se, Restresa.se, Bokningen.se, Schlager.se, Intensivkurs.se och Betting.ie.

Vilken var din egen första domän? 

Är du inte med i listan? Fyll gärna på i så fall, det skulle vara väldigt roligt att se vilken som var just Din första första domän! Alla som läser denna post, skriv in din första domän, snälla..

Posted by: Markus Jalmerot//Domäner, Domänköp// mars 6, 2007

Author

Har jobbat med marknadsföring i olika former sedan början av 2000-talet, men speciellt sökmotoroptimering och domäner har varit min "grej".