Prisvärda webbhotell är det nog många som letar efter.. Men vad ska då det ultimata webbhotellet innehålla? När man söker efter ett webbhotell så är det normalt följande kriterier som man kanske bör leta efter:

 • Billigt
 • Driftsäkert, hög upptid
 • Snabb support, ju fler kontaktmöjligheter desto bättre (ex: telefon, email, msn messenger)
 • Säkerhet, företaget bör ha funnits länge så att man kan följa dess historik. Sedan så bör det också vara ett aktiebolag.
 • Generöst med utrymme och bandbredd

Uppfyller ett webbhotell alla dessa kriterier så räknar jag det till de prisvärda hosting-alternativen! Har nu läst en massa webbhotell tester och frågat folk efter vilka webbhotell som är mest prisvärda.

Men först låter jag Er se vilka svenska firmor jag själv använder för webhosting i dagsläget:

Loopia – En gammal räv när det kommer till webbhotell. Har länge imponerat med hög upptid. Prisvärdheten kan dock diskuteras, då dem tar rätt kraftigt extra betalt för databaser, något som jag använder en hel del. Till fördelarna hör svenskt ip-nummer och möjlighet att hosta obegränsat med domäner. Köpte detta webbhotell när dem hade ett specialerbjudande (som så många andra Loopia Kunder) och har ju sedan varit fast!

Jx – Ett av de bästa webbhotellen, som jag nappade på tack vare att Thomas från WN var ansvarig för detta, tillsammans med Håkan. Villkoren var riktigt prisvärda då jag tecknade upp mig. Dock så kommer dem höjas till normalnivå år 2. Hos Jx hosting får man plats med 30 domäner och 10 databaser, vilket är helt ok för de flestas behov.

Lemonlime är det tredje och sista webbhotellet jag har idag. Martin som är support svarar på frågor via MSN messenger så gott som dygnet runt, vilket är en klar fördel. Sedan är nog priset bland de lägsta, vilket tillsammans med en hög upptid och snabb support gör Lemonlime till ett mycket prisvärt och intressant webbhotell. Nackdel är väl att man själv inte kan administrera allt, utan måste säga till Martin varje gång som man vill stoppa in nya domäner i webbhotellet och liknande.

Nu funderar jag på att skaffa något av följande webbhotell:

 • Oderland – har bara hört bra om dessa! Tycker priset (900 kr/år) är lite högt kanske, men å andra sidan betalar jag gärna för stabilitet, snabb support och hög upptid. Det värsta som kan hända är när webbhotell strular, svarar långsamt eller bara “försvinner”, vilket är det värsta som har hänt mig, hehe. Så 900kr per år för mitt fjärde webbhotell är väl helt ok? En nackdel som dock stör mig lite är att man får ha max 10 domäner hos Oderland, tillsammans med 5 databaser.
 • Webbavdelningen är ett riktigt billigt webbhotell, med priser (inkl moms) från 429 kr/år (35 kr/månad). Vet dock inte om dem tillåter flera domäner på samma konto, eller inte?
 • GleSYS är ett annat alternativ som jag bara tittat på snabbt. Har dock inte hört så mycket om detta webbhotell, gissar att dem är antingen rätt nya, dåliga på att marknadsföra sig eller kanske en kombination av detta.
 • ProInet webbhotell ser ut att ha några rätt schyssta paket. Vore kul om man hade hört lite fler omdömen om dem, samt ifall de kunde skriva ut hur många domäner man får ha på kontot. (Orkar inte maila dem just nu.. så kanske struntar i dem pga detta..)
 • Patrik Web – är det någon som känner till detta webbhotell? 15 kr/månad för minsta kontot. Max 1 sql databas. 100 kr i startkostnad. Betalning årsvis.

Webbhotell som kunde ha valts, men som jag undvek:

 • Sajthotellet – Relativt intressanta villkor, men det kostar extra med databaser (vilket går fetbort!). Sedan så ogillade jag kraftigt Jonny’s agerande i denna tråd, samt att han verkade seriöst vid två andra tillfällen då vi diskuterat dels en domän affär och dels reklamfinansierad hosting av vår fotbolls-VM sajt.

Webbhotell med utländskt IP-nummer:

 • Webb 10, är det någon som har testat detta webbhotell? Tyvärr har dem danskt IP-nummer och jag har bara två stycken danska domäner, så det blir inget med dem.
 • Servage, ett tyskt webbhotell, har jag själv använt i några månader och måste säga att dem är kanon! Extremt schyssta trafikmängder och bandbredd för bara 8 euro per månad. Inte nog med det. Skriv in cust 18831 som “servage referral code” så får du 2500 mb extra utrymme!
 • A1whs är jag inte så nöjd med. Verkar vara någon hemmasnickare som byter IP och servrar stup i kvarten, med en hel dags nertid som följd. Meddelade mig kanske två, tre dagar innan ändringen till nya servrar. Byte av servrar och IP n ogillas kraftigt.
 • Wopsa tänkte jag först välja! Gillar ju verkligen att man kan betala kvartalsvis och halvårsvis på Wopsa, det känns lite mindre då. Sedan så verkar deras webbhotell fått jättebra omdömen från flera webbplatsägare. Men, iom att deras servrar står i USA så går det bort direkt! Man måste ha svenska servrar för svenska webbplatser.
 • Manufrog har ju onekligen fördelaktiga priser, men deras servrar står i Florida, USA. Sedan tror jag att dem hyr in sig på ett webbhotell, så det känns som ytterligare en osäkerhetsfaktor.

Tipsa gärna om andra webbhotell eller skriv kommentarer om de webbhotell som ni verkligen gillar!!!Posted by: Markus Jalmerot // webhosting // maj 10, 2006// 13 Comments

Author

Har jobbat med marknadsföring i olika former sedan början av 2000-talet, men speciellt sökmotoroptimering och domäner har varit min "grej".