google fyrkantig logo
hotellsökning i google.co.uk

Har du funderat på att fokusera på sökmotoroptimering och dra in majoriteten av trafiken från de organiska resultaten? Kampen har blivit allt svårare de senaste året i takt med att Google implementerar sina egna sponsrade länkar, dock helt utan gul bakgrundsfärg, för några av de mest konkurrensutsatta sökorden. Detta fenomenet har ökat snabbt utomlands (UK + USA), men kommer så småningom också till Sverige så det är lika bra att ni förbereder Er. I många segment går det nämligen inte att göra sökmotoroptimering utan att möta Google som något av en kamouflerad riddare som annonserar med Adwords men ser ut som en organisk listning. De syns extra mycket med tanke på att när Google annonserar så tränger de ofta bort alla andra sponsrade länkar på plats 1-3. Samtidigt så har de ofta stjärnor eller bilder med i annonserna så att ‘annonserna’ sticker ut extra mycket. Lite synd att folk inte riktigt förstår att det är Google annonser – med tanke på att bakgrundsfärgen mystiskt har försvunnit för de egna annonserna (men inte för några andra företags annonser). Här kommer ytterligare ett exempel.

credit card search in google

Går det att slå Google med hjälp av SEO?

När sökjätten ockuperar sökmotorn för alla tänkbara ord relaterat till resor, banktjänster och försäkringar så undrar man långa ifrån dess ursprunga idé som företaget är beredd att gå. Drivs de bara utav ‘corporate greed’ och aktieägarnas krav på vinster? Eller finns det några andra idéer bakom som driver bolaget? För mig känns Google mest som en svårslagen affiliate i många konkurrenskraftiga segment. Känn dig slagen, för du kommer aldrig kunna köpa ens sponsrade länkar ovanför Google när det kommer till några av de mer konkurrensutsatta sökorden. Även om du ligger #1 tack vare sökmotoroptimering så ligger du ändå en bra bit efter Google’s egna tjänster som visas ovanför Dina. Givetvis går det att få trafik ändå men det har blivit avsevärt svårare de senaste åren.

De som går säkrast för att inte drabbas av sökmotoroptimering mot Google just nu är förmodligen alla spelbolag och hela porrindustrin, då Google medvetet inte kommer gå in i dessa sektorer. För övriga företag så kommer det säkert ske vissa tydliga trendbrott som sällan är till de mindre företagarnas fördel om vi säger så. Priserna för att synas kommer fortsätta gå upp och många företagare kommer ifrågasätta om det verkligen är värt pengarna att annonsera med Adwords. För konkurrensen har ökat avsevärt och nu när Google mer eller mindre själv syns där duktiga sökmotoroptimerare brukade synas så är frågan vilken teknik som kommer utnyttjas härnäst och vad SEO branschen kan göra för att öka trafiken?

Det kanske mest intressanta är att i alla fyra exempel ovan så använder Google unika och annorlunda former, objekt och bilder för att ‘sticka ut’ i sökresultatet – saker du inte själv kan använda för att förbättra din sökmotoroptimering eller synlighet, oavsett vad du betalar. Företaget visas överest för alla dessa konkurrensutsatta sökord och alla resultat ser ut som ‘icke-sponsrade’ länkar, vilket förmodligen gör att klickfrekvensen ökar avsevärt. Givetvis har Google samtidigt full koll på exakt vad användarna är ute efter (note: De äger Google analytics och många använder även webmaster tools) så de lär ju inte ha direkt brist på data över vad folk är intresserade utav. Fusk eller inte? Kan man göra precis hur man vill när man äger en sökmotor eller har man ett visst moraliskt eller affärsmässigt ansvar för hur sökresultaten presenteras? Du avgör.. 

Posted by: Markus Jalmerot // Google, Sökmotoroptimering, sponsrade länkar // augusti 13, 2013

Author

Har jobbat med marknadsföring i olika former sedan början av 2000-talet, men speciellt sökmotoroptimering och domäner har varit min "grej".