Vanliga begrepp

Eftersom jag ofta får frågor om olika begrepp och termer inom sökmotoroptimering eller domäner, så har jag nu skapat en ordlista med vanliga och viktiga begrepp. De olika begreppen listas i bokstavsordning och fylls på kontinuerligt. Fokus kommer ligga på att beskriva olika begrepp inom SEO och domäner kortfattat.

Tveka inte att maila frågor om några sökmotoroptimeringsrelaterade termer saknas.

Vanliga termer och begrepp inom sökmotoroptimering

 • 301 ompekning (301 redirect)
  Möjliggör att länkkraft från forna sidor, eller döda sidor, kan tillgodoräknas bättre än tidigare.
 • 404
  Ett 404 kommando fås när en delsida inte hittas. Detta sker när servern inte hittar den eftersökta delsidan.
 • Alt-text
  En slags etikett som man sätter i bildtaggen. Denna text visas om en besökare slagit av bildvisningen i sin webbläsare.
 • Ankartext
  Texten som placeras mellan och i en länktext kallas ankartext. Beroende på vilken typ av ankartext som pekar mot olika mål på en webbplats, så rankas webbplatsen på olika sätt.
 • SEO-test –
 • Sökmotorsoptimering – En vanlig felstavning på sökmotoroptimering.
 • Webbplatsoptimering – Ett skönt ord som egentligen beskriver processen som man gör vid den typen av optimering som jag sysslar med.

Vanliga begrepp relaterat till domäner, domännamn och domänhandel

 • Bra domän – Vad som är ett bra domännamn skiljer sig åt mellan olika beaktare. Dock brukar de flesta kunna enas om att korta namn är mycket bättre än längre namn, optimalt är mellan 2-6 bokstäver i ett domännamn.
 • Premium domäner – Som namnet antyder en unik domän som är något utöver det vanliga. Ett domännamn som sticker ut eller som på ett eller annat sätt är bättre än det genomsnittliga domännamnet. Ofta kan det vara generiska begrepp som räknas till premium domänerna, eller att det är väldigt korta (2-3 ‘bra bokstäver’). En domän som är premium kan inte registreras direkt utan har normalt registrerats för 5-10 år sedan, åtminstone. Det finns dock undantag till denna regel. Är du tidigt ute så kan du ibland hitta nya begrepp, trender eller översättningar som sedan blir accepterade svenska ord som fortfarande inte är registrerade. Läs mer om premium domäner.
 • Type in domäner – Svenska domäner har sällan över 50 type-ins per dag. Dock kan värdet av en kund i flera branscher vara väldigt högt. Även om ett visst domännamn bara ger 10 type-ins per år i dagsläget och resulterar i en försäljning per år, så kan detta vida överstiga kostnaden att äga domännamet (=den årliga förnyelseavgiften). Läs mer om type-ins för domäner.