En ny business modell tycks ha växt fram på nätet där Travelpartner är spindeln i nätet. Affärsidén är rätt enkel. Blås dina affiliates så gott det går och hävda sedan att du är oskyldig och att allt går att betala tillbaka.. 

Alla kan luras, i alla fall på nätet

Det var Dan Nilsson, med reseguider om städer som New York och Las Vegas, som uppdagade att Travelpartner hade en extra bokningsavgift. Men inte för alla.. Bara om du bokar resa via en affiliatelänk så kommer en extra bokningsavgift upp på 49 kr. Som tur är så kan du välja minus (-) om du vill ta bort denna. Tyvärr (?) så är det oklart om funktionen att lägga till en extra bokningsavgift är möjlig. Hur som helst. Bokades resor vid tillfällen då folk tog bort avgiften så tjänade du som affiliate ingen provision. Vilket borde vara en hel del, kanske över 50 %, kanske över 75 %.

Priset är ju en nivå när du ser det i en resultatlista, men ett annat efter att dem lagt på bokningsavgift. Så det är ju klart vissa borde uppmärksamma detta. Själv skulle jag då aldrig gå till checkout på en gång om priset skiljer sig.

Men på Internet tycks det vara OK att luras, det är i alla fall de signaler som många företag ger ut. Trodde dem att ingen skulle se detta?

Flera stora flygsidor i uppror mot Travelpartner och Tradedoubler

Det är inte bara FRA och skydden mot FRA som webmasters gör uppror mot i sommar..

Elie Messo som driver Flygstolar.se har tidigare uttryckt sin oro för att reseföretagen konverterar otroligt dåligt, trots att dem klicka på länkar till reseföretagen. När vi gick igenom trafikdata för någon månad sedan så kändes det sannolikt att något inte står rätt till. Elie beslutade sig för att göra testköp och jag tilläts boka en resa som han betalade delar utav, bara för att se om affiliate länkarna från Tradedoubler fungerade. Vilket dem inte gjorde. Därför har dem gjort upprepade köp från flera olika bolag och det verkar som att det var mer än en som inte fungerade. Så man börjar ju undra hur de där utlovade stödköpen hos Tradedoubler verkligen fungerar och om dem gjorts, hur dem då kunde gett annorlunda utfall? Extra pinsamt om det inte är det enda reseföretaget som undvikit att betala provision till sina partners.

Hur som helst, det är mer än en som är förbannade på Travelpartner som jag tänkte belysa. Det gäller

Mikael Robertsson, den förmodligen största rese affiliates med sidor som flygresor.se. Mikael hävdar att han blivit blåst på 6-siffriga belopp av Travelpartner & Tradedoubler. Han beslutade att ta bort Travelpartner och deras systerföretag från sin huvudsakliga sida på en gång. Jag förstår honom, man vill ju inte direkt slösa med plats och promota företag gratis. Det förmodas ligga rätt tunga utvecklingskostnader bakom hans tjänster.

Så nu kommer förmodligen både Robertsson och Elie ta till advokater för att reda ut detta “misstag” som begåtts.

Men vice VD Magnus Lundin på Travelpartner väljer dock att kommentera den mindre lustiga bokningsavgiften hos Travelpartner så här:

“TravelPartner har aldrig avsiktligen lurat varken affiliates eller kunder. Jag kommer personligen se till att vi följer upp vad som hänt. Om vi har felat och inte betalat affiliates vad de skall ha så kommer vi ersätta dem”.

Undrar dock hur dem överhuvudtaget ska kunna gå in och kontrollera detta utan att på så vis erkänna att dem vet exakt hur mycket som fuskats? Men som sagt, i online världen så kan mycket hända. Väntar härmed på uppföljning av detta, till synes svinaktiga beteende, som förhoppningsvis har en helt naturlig förklaring.Posted by: Markus Jalmerot // Affiliate, Allmänt, Resor // affiliates resor, resebranschen, travelpartner, travelpartner luras, travelpartner oseriösa, travelpartner svineri // juli 10, 2008// 12 Comments

Author

Har jobbat med marknadsföring i olika former sedan början av 2000-talet, men speciellt sökmotoroptimering och domäner har varit min "grej".