Det kommer hela tiden massvis med nya domänändelser att hålla koll på. De växer som ogräs, som någon sa. Den stora majoriteten kostar minst lika mycket som en .com domän – och många är flera gånger dyrare. Själv ogillar jag skarpt de allt för billiga eller helt gratis domänerna. Dessa står nämligen ofta för en stor del av alla phishing attacker. Jag vill själv inte äga domäner som kan komma att förknippas med sådant.

Den nya domänändelser .XYZ har marknadsförts genialt och den har fått nästan lika många registreringar som alla .SE domäner. Men det kommer tyvärr med ett pris att erbjuda gratis registrering ett år – du får massvis med spammare som kommer använda domänändelser för att göra otrevliga saker, såsom phishing attacker. En tredjedel av alla phishing-försök från de nya gTLD erna – från 288 domäner – kom från just .XYZ. Det medför alltid massa otrevligheter för ryktet att erbjuda helt gratis domäner. Relevansanalys gissar att detta bara är starten för bakslag som .XYZ kommer få. Min rekommendation är att helt undvika denna gTLD för om 2-3 år så kommer den nog anses lika ”dålig” / ”spam mig” som .INFO eller .BIZ – vilket de flesta nog inte vill förknippas med. Så äger du en .XYZ domän så är första rådet att skaffa dold whois och det andra är att köpa en backup domän.

Uppdatering: Efter att Google börjat använda detta som huvuddomän för sitt imperium, abc.xyz, så är det tydligt att hela domänändelser .XYZ kommer ta en ny vändning. 

Posted by: Markus Jalmerot // Domäner // juni 15, 2015

Author

Har jobbat med marknadsföring i olika former sedan början av 2000-talet, men speciellt sökmotoroptimering och domäner har varit min "grej".