Domänvärdering – Vad är ditt företags domännamn värt?

Affiliate, Allmänt, Domäner, Domänköp, Entreprenör Add comments

Under mitt seminarium ‘Konsten att bli hittad på Internet‘ som hölls på SEO-forum träffen så fick jag ett antal frågor om värdet på domännamn. Oftast från innehavarna själva, som såklart ville veta hur mycket deras egna domännamn var värda.

Men den första frågan efter mitt tal kom dock från Per Gustafsson. Han undrade på ett lite smått sarkastiskt och provocerande sätt om värdet på mjukvara.se. Nästa talare var nämligen Christian Rudolf, som var i startgroparna att lanserat sin nya webbplats. Eftersom jag lovade Per och Christian att återkomma så kommer då uppföljningen här. Bättre sent än aldrig?

Bakgrund till mjukvara.se

Christian Rudolf tycks ha köpt domänen www.mjukvara.se för en okänd summa i början av året, antagligen under 20 000 sek. På denna generiska domän växer nu en e-handelsplats och community med fokus på programvaror för Internetsäkerhet fram.

Vad är en mjukvara?

Med mjukvaror menas normalt antivirusprogram, brandväggar och spyware. Genom användning av dessa kan du då skydda dig mot intrång. Eller som Christian säger på sidan, ’Antivirusprogram är som en dörrvakt på krogen’. Ok, nog om bakgrunden, låt oss gå till värderingen av domänen.

Värdering av Mjukvara.se

Innan vi går in på värdet av verksamhetsområdet och domänen så vill jag gärna skilja mellan två grupper av värderingsfaktorer för domäner. Låt oss kalla dem för mjuka respektive hårda faktorer. Jag skiljer dem åt för visa på hur lätt det är att värdera en domän baserat på hårda faktorer, medan de mjuka faktorerna beror mer på din personliga uppfattning och kräver en mer ingående analys.

Hårda faktorer vid domänvärdering

De hårda faktorerna är som sagt relativt lätta att testa själv så länge du har tillgång till dator och Internetuppkoppling. Bara du kontrollerar de hårda faktorer på rätt sätt/ställe, t. ex hur många backlinks som finns i Yahoo eller längden på ett domännamn, så är denna del av värderingen klar.

Synpunkter kan givetvis komma på vilka hårda faktorer som skall inkluderas vid värdering, samt hur stor betydelse de enskilda hårda faktorerna skall ha.

Lämna gärna Era åsikter i kommentarfältet ifall ni har andra förslag på ytterligare hårda faktorer att inkludera eller exkludera vid domänvärdering.

Exempel på hårda faktorer att beakta
∙ Längd
∙ TLD
∙ Antal backlinks
∙ Ålder
∙ Historik
∙ Pagerank
∙ Nyckelord i URL’er?

Mjuka faktorer vid domänvärdering

Mjuka faktorer bedöms med fördel i samverkan med någon med erfarenhet av domäner och dess marknadsvärde. Det går inte automatiskt att mäta dessa faktorer utan att själv göra en bedömning.

Exempel på mjuka faktorer
∙ Igenkännande (1-5)
∙ Hur uppseendeväckande domännamnet är (1-5)
∙ Hur hög CTR det bedöms kunna få (1-5)
∙ Word of mouth (“telefontricket”) samt slutligen (1-5)
∙ Framtida potential (1-5)

Låt oss då börja med domänvärderingen för mjukvara.se

De hårda faktorerna för mjukvara.se

Längd?
Längden har stor betydelse för besökare/sökmotorer/klickfrekvens. Kortast är normalt BÄST. Skulle föreslå att 2-8 bokstäver är optimalt för ett domännamn som är lätt att komma ihåg och skriva in. Just att ha en kort domän skall inte underskattas. Ofta kommer du lättare ihåg dessa och det går mycket snabbare att skriva in.

Mjukvara.se har uppenbarligen åtta bokstäver i själva domännamnet, om man då bortser från TLD’n (.SE). Jämfört med andra tänkbara konkurrenter/snarlika ord så har man här en fördel.

Tänker då framför allt på antivirus.se (9), mjukvaror.se (9), antivirusprogram (16) och internetsäkerhet (16) – alla har fler ord i domännamnet. De kortare ord som finns att välja på tycks ha klart färre sökningar per månad och är mindre träffande, t. ex itskydd.

Slutsats: Med andra ord tycks detta vara ett av de absolut bästa begreppen i branschen med avseende på längd. Branschledande domännamn bör alltid vara värda ett premiumbelopp.

TLD (Top Level Domain dvs landskod)?
.SE är optimalt för Sverige. För större företag rekommenderas alltid en .SE domän. Ska du börja marknadsföra en webbplats genom direktreklam, i tunnelbanan etc. så finns det egentligen inget annat riktigt bra alternativ. Du kommer att ge en massa gratis trafik till .SE varianten av ditt domännamn om du inte äger det.

Det har dock blivit mindre viktigt med ccTLD / landsdomäner sedan nya inställningar i webmaster tools, där du kan ställa in land. Men fortfarande är det mycket viktigt för branding, ser ju lite proffsigare ut än t. ex en .biz eller .net och du kommer ihåg den på ett helt annat sätt.

Eftersom mjukvara.se är ’den rätta’ eller ’den optimala’ TLD’n så har Christian gjort ett bra val här.

Slutsats: Välj .SE domän om du har planer att växa, kommer marknadsföra dig offline och inte vill tappa besökare till .SE varianten.

Antal backlinks
Ju fler backlinks från olika c-range IP-nummer, desto bättre. Det tycker i alla fall Google. Helst skall huvuddelen av länkarna komma från samma eller relaterade branscher. Ok, låt oss testa antal backlinks för mjukvara.se i Yahoo. Den visar 424 backlinks. En rätt bra siffra för en så pass ny domän. Noterar att den i dagsläget ligger 2:a för ordet ”mjukvara”, ett ord som Christian borde toppa på inom kort.

Slutsats: Antalet relevanta backlinks är viktigt för att lyckas. Domänen har på kort tid byggt upp en väsentlig mängd tillbakalänkar.

Ålder & historik i sökmotorer
En domän med historik i sökmotorerna har betydligt lättare att ranka. Helst ska domänen varit verksam inom samma område, i detta fall inom mjukvara för datorer. Ser att mjukvara.se först indexerades i juni 2006, men att innehållet inte uppdaterats vidare frekvent.

Slutsats: Även om mjukvara.se funnits med i googles index sedan 2006 så har den inte uppdaterats förrän Christian tog över domänen för några månader sedan. Den har därför inte mycket fördel jämfört med en nyregistrerad domän.

Pagerank?
Även om Pagerank (PR) är ett aningen förlegat begrepp och mätverktyg så är det ändå en av få faktorer från Google som vi faktiskt kan få ett värde för. Vad jag skulle vilja se är helst Trustrank (TR), vad som tycks vara mest viktigt för Google för tillfället. Med ett bra domännamn, frekventa uppdateringar på sidan och ett jämt tillflöde av nya backlinks så ligger man bra till för att få hög trustrank och lyckas placera sig högt i sökmotorer.

Mjukvara.se har PR 2. Förmodligen lär den ha PR 4 vid nästa uppdatering. Helt ok.

Slutsats: Ju högre Pagerank, desto bättre. Domänen är ny så Pageranken är fortfarande låg.

Nyckelord i URL’er?
Att ha med ett av de viktigaste och mest eftersökta nyckelorden för din bransch i domänen är väldigt fördelaktigt. Varför? På detta sätt inkluderas nyckelordet automatiskt i många ankartexter, folk förstår vad sidan handlar om på en gång och trovärdigheten ökar.

Dock är det är samtidigt viktigt att namnet ’låter bra’ och att domännamnet blir så kort som möjligt. Så nyckelord i URL’en är inte nödvändigt eller ens önskvärt alltid.

Hur som helst, uppenbarligen innehåller mjukvara.se ett av branschens viktigaste nyckelord och enbart de ordet. Perfekt för trovärdighet, ihågkommelse, ankartexter mm.

Slutsats: Domänen innehåller ordet mjukvara som enda ord, perfekt för dess verksamhetsområde.

De mjuka faktorerna för mjukvara.se

Igenkännande
Hur lätt känner du igen och kommer ihåg namnet?
Att ha ett namn som lägger sig lätt på tungan, är kort, enkelt att uttala och lätt att komma ihåg är viktigt för att lyckas få hög trafik. Tycker att mjukvara.se är ett perfekt exempel på en domän som är lätt att komma ihåg, låter bra och är lättförståeligt.

Slutsats: Välj ett bra domännamn så kommer Du få otroligt mycket tillbaka när du ska marknadsföra sidan offline och satsa på riktigt.

Hur uppseendeväckande domännamn, titel och beskrivning?
Intressant, uppseendeväckande, trovärdigt eller roligt? Göra något så att folk blir nyfikna att gå in på sidan. Få dem att vilja klicka sin in.

Det finns egentligen tre faktorer för att lyckas få ett domännamn uppseendeväckande;
1. Välj ett bra domännamn. – JA!
2. Var provocerande om det går – NEJ!
3. Skriv en bra titel. – Helt ok för startsidan: ”Mjukvara.se guidar dig till de rätta programvarorna!”
4. Fixa en bra meta beskrivning. – Bättre än genomsnittet, men lite spammig och för låga variation av ord. Kunde även varit något fler ord i beskrivningen: ”Hos mjukvara.se hittar du den mjukvara du letar efter. Mjukvara.se är den bästa svenska guiden till programvaror på nätet.”

Slutsats: Allt är dock en smaksak, vad du tycker är uppseendeväckande och intressant tycker kanske någon annan är tråkigt?

Hög CTR?
Korta, generiska el uppseväckande namn med bra titel och description är en fördel om du söker hög CTR.

Slutsats: Namnet är generiskt och nuvarande konkurrenter tycks inte ha något bättre att komma med.

WOM – word of mouth (“telefontricket”)
Testa att berätta namnet i telefon för din mamma, farmor eller någon bekant eller god vän. Behöver du upprepa din domän mer än 2 ggr så är du nog fel ute.

Slutsats: Mjukvara.se klarar telefontricket galant. Ett svenskt ord utan krusiduller.

Potential med nuvarande utveckling?
Ser ordet mjukvara.se som det branschdominerande. Även om begrepp som antivirus givetvis är mer kända, så är det på inget sätt lika brett. Förmodligen ger det högre CTR och större trovärdighet att heta www.antivirus.se, just för att folk känner igen detta begrepp bättre.

Förslag för att lyckas bättre

Logo
Den må vara annorlunda, men man får ingen direkt koppling till just mjukvara med denna logotyp. I mitt tycke liknar det mest en elefantkropp eller en penis som sticker ut. Jag skämtar inte, håller du inte med?

Slogan
För att öka värdet och få fler associationer och fördelar med produkten hade jag försökt få in ytterligare en positiv faktor med i slogan. Kanske kan ordet ”svensk” inkluderas, för att därefter spinna vidare på att dessa datatermer blir lättförståeliga för alla tack vare detta. Slogan går i alla fall att jobba på.

Image
Generellt så bör du kunna jobba lite mer på designen.

Vad är mjukvara.se värd?

Då kommer tillslut svaret på frågan vad jag tror att den är värd.

Innan utveckling:50 000 sek

Nu: 175-200 000 sek. Baserar detta på att huvuddelarna av allt är klart för en rejäl lansering, såväl online som offline. Tror dock inte att någon investerare är villig att ge detta belopp ännu, även om Christian tycks vara duktig på att få riskkapital. Generellt så är det ju alltid mycket lättare att själv tjäna pengar på Internet sidor än att hitta köpare som är villiga att betala vettigt. Sedan är det väl inte rätt läge att sälja ännu för den delen..

Färdigutvecklad (efter 1-2 år): 2-4 miljoner.
Baserar detta på min uppskattning att varje programvara till privatanvändare ger i genomsnitt ger 60 kr/st. Tror att Mjukvara.se kan sälja 1000 program av denna typ per månad. Samtidigt har jag hört att Stej ger ungefär 15 % provosion per såld programvara som riktas sig till företag. En genomsnittsorder ligger på 15 000 kr. Så 2250 kr/order och så gissar jag grovt att du lyckas sälja c:a 50 sådana program i månaden. Dessa företagsprodukter skulle därmed ge intäkter på 112 500 kr/månad. Hur mycket du säljer beror såklart på hur väl mjukvara lyckas i sökmotorer, övrig exponering online, i media, tidningar, print etc.
Men denna uppskattning ger 60 000 kr/mån i intäkter från privatpersoner och 112 500 kr i intäkter från företag.
Totalt: 172 500 kr/månad i intäkter. En investerare bör kunna betala 3-5 gånger årsvinsten i alla fall, vilket då innebär att fasta kostnader och liknande måste tas bort. Men jag tippar på strax över 2 miljoner i intäkter per år och fasta kostnader på 120 000 kr per år ifall dem inte har lokaler som dem hyr. Sedan får ju löner dras bort. Hur som helst, värdet kan definitivt bli några miljoner när den är färdigutvecklad och har varit igång 1-2 år. Men nu är jag ingen expert på de kostnader som kan förekomma, eller intäkterna för den delen, så kan vara ute och cykla lite?

Vad tycker du?a
-Vad tycker Du att värdering av domännamn bör utgå från?
-Stämmer värderingen av mjukvara.se bra överens med hur Du själv skulle valt för att värdera denna domän?

Eller kanske vill Du också få ditt domännamn värderat?
Skriv i kommentarerna nedan eller maila mig på på markus @ jalmerot dot com. Det mest intressanta förslaget kommer att få en värdering här på bloggen.

Läs även andra bloggares åsikter om , och i allmänhet.

11 Responses to “Domänvärdering - Vad är ditt företags domännamn värt?”

 1. Dan Says:

  Skulle sätta ett inköpsvärde till 15-30k. Mest för att ordet är så generiskt jämfört med antivirus.se, spyware.se, virusprogram.se osv som google-sökningar kommer innebära.

  Personligen tror jag inte värdet blir så högt direkt efter en utveckling/lansering om den inte ackompanjeras av mätbara intäkter/besökare/marknadsandelar. Dock ger en utvecklad site säkerligen minst 10-20k i ökat värde på direkten.

  Angående den färdiga utvecklingen är det omöjligt att säga innan man har koll på marknadens omfattning. Spontant skulle jag gissa att 500-1000 besökare om dagen i denna nischen får räknas som bra siffror, men det är säkert någon som kan rätta mig där. Conversion-rate bör ligga på 5-10% eller liknande vilket ger 3-10 sales per dag med ovanstående trafik, vilket ger ett snitt på 6 sales om dagen till ett värde av 360 kr enligt Markus salevärde.

  Så jag är mer negativ och säger att 120.000-150.000 i årsomsättning för en liten-medelstor site i denna nisch är bra siffror. Värderingsmodell på 10-18 månader plus immateriella värden ger ett försäljningsvärde på uppskattningsvis 200.000.

  Dock är detta rent spekulativa siffror och helt beroende på hur stor sidan blir. Tar man alla förstaplatser för viktiga söktermer snackar vi såklart helt andra siffror.

 2. Dan Says:

  Angående värderingsfaktorerna så tycker jag de är bra men jag saknar två “mjuka” värden jag använder när jag bedömer en domän:

  -Framtida utveckling i nischen/namnet/branschen
  -Magkänsla

 3. Christian Rudolf Says:

  Tack Marcus. Det var snälla ord från dig och en ganska kul story!

  Om man tittar på sidan tycker jag nof 175000 är ganska frikostigt men samtidigt vore en investering i mjukvara.se mycket dyrare för det vore en investering i mig och min förmåga. Nu är det inte aktuellt i det korta perspektivet. Har en del att bevisa framöver innan eventuell kapitalisering kan ske.

  Man skall nog inte se min satsning ur ett affiliateperspektiv. Visserligen är mjukvara mer nischad än tex IDG men det finns trafik i segmentet och jag kan bredda det redaktionella innehållet om det behövs. Top of mind i detta segmentet på nätet kommer vara värt en hel del och att då hålla på med affiliatemarknadsföring är att depricera sitt egna värde rätt mycket i förhållande till annonsörerna.

 4. Bjørn Are Solstad Says:

  Du har et fornuftig nok resonnement Markus. Prisen du setter er jeg kanskje litt mer tvilende til. Den virker noe høy etter min vurdering. Men, et par års regnskap ville selvfølgelig hjelpe på.

  Det eneste jeg egentlig ikke er helt enig med deg i er å benytte Yahoo for å sjekke backlinks. Man får gjerne lite realistiske resultater der etter min erfaring. Er det noen sitewide-linker for eksempel så telles jo hver eneste link med hos Yahoo.

  Skulle jeg delta som investor i et slikt prosjekt ville jeg bedt om en fullstendig liste over backlinks som han kjenner til fra loggene og sjekket hver av de for alder og hvor de befinner seg.

 5. Domänvärdering av Mjukvara.se | Disruptive - En blogg om entreprenörskap, riskkapital och webb 2.0 Says:

  […] driver nu sitt egna projekt, Lokaler. Marcus Jalmerot använder Mjukvara som case för att beskriva hur man värderar domäner. Marcus uppskattar värdet på Mjukvara till någonstans mellan 175-200KSEK. Det är ganska […]

 6. Markus Jalmerot Says:

  Dan: Det skulle inte förvåna mig om han betalade ‘så lite’ för domänen faktiskt, 15-30k. Det är ett bra köp. Att äga en bransch om den ska marknadsföras kan med fördel göras med hjälp av en generisk
  domän. Visst, den är bredare än antivirus etc, men det är Christians jobb att förklara för folk vad mjukvara är för något. Han får babbla på i all oändlighet tills folk förstår vad mjukvara är. Om de inte redan gör det. Skulle gissa att en outvecklad software.com skulle ge minst 2 miljoner USD, men antagligen mycket mer.

  Varför kan inte mjukvara.se vara värd 50 000 kr då innan utveckling? Tycker han gjort en bra affär ifall den köptes billigare i alla fall.

  Efter utveckling/lansering: Jag förstår hur du tänker Dan och håller delvis med. Visst, den är INTE värd 175k för någon som inte vill in i segmentet. Men en firma som vill göra inträde här och vill ta en genväg borde kunna betala dessa summor. Men det viktiga är att den är igång och att Christian kör på, All in, varje dag. Så länge man gör det så går värdet bara upp. Även om försäljningen kanske inte hänger med ännu, så har den viktiga grunden lagts. Det är här värdet ligger, att utveckla namn utifrån
  en bra mall på en branschledande domän. Då börjar värdet komma!

  Färdigutvecklad:
  Vad domänen är värd är svårt att säga, otroligt svårt. Om vi inte får inblick i Christian Rudolfs siffor så kan ingen av oss göra en rimlig bedömning. Men mer än 120 000 sek borde den nog kunna ge per år, annars har jag svårt att se varför Christian håller på med denna affärsverksamhet på fulltid? Kanske vill han rädda världen från stygga datorvirus? Nä, tror att segmentet är mer lönsamt fakiskt och att han
  med hjälp av tung reklam och riktade erbjudande online och offline kan komma att få en bred bas.
  För att sidan kommer ligga i topp för allt inom hans segment inom 6 månader ser jag som en förutsättning..

  Christian: Kul att du gillade min story! Håller med, det vore nog synd att jämföra din sida med en affiliate site, bättre än så kan du :)

  Björn Are
  : Jag håller med dig fullständigt angående en separat lista över alla backlinks. Men den lösning som jag mäter är i alla fall en grund att stå på..

 7. Karin Svensson Says:

  Kan du inte göra en domänvärdering av några modebloggar? Blondinbella, vad är hon värd?

 8. Titel: Mjukvara är värd 6806 kr, det har bloggvärde bestämt | Relevansanalys sökmotoroptimering & domäner Says:

  […] hade fel. Riktigt fel. Är tydligen allt för frikostig när det kommer till värdering av domännamn. Det säger i alla fall bloggvärde.se, en ny värderingstjänst som lanserades […]

 9. Markus Jalmerot Says:

  Hej Karin, en värdering utav modebloggar är på G.

 10. Mer tankar till domänutveckling! | Disruptive - En blogg om entreprenörskap, riskkapital och webb 2.0 Says:

  […] Tidigare har Markus Jalmerot diskuterat värde på domäner i flera bloggposter, även för Mjukvara.se […]

 11. Domänvärdering | Jonas Lejon Says:

  […] även vad Markus Jalmerot har skrivit om domänvärderingar här eller ZN på dnzup.se Dela: Relaterade inlägg:Lediga .SE geodomänerGeografiska domäner […]

Sökmotoroptimering & av Markus Jalmerot.
Entries RSS Comments RSS Log in