Att starta en sida i wordpress helt gratis är inga problem. Men många som ska skapa en ny webbplats lägger ut 10 000-tals kronor på CMS-system, webbdesign, etc. Men behöver du verkligen det för att lyckas?

Här får du i alla fall full insikt i hur jag från grunden byggt upp ftse, en webbplats om forex trading (valutahandel), allt baserat på det kostnadsfria cms-systemet WordPress. (Sidan är ännu inte helt klar, men jobbar på den!)

Vad är målet med din sida?

När du lanserar en ny webbplats så är det viktigt att du redan i ett tidigt skede bestämmer målet med din webbplats – vad du vill åstadkomma. I detta fallet så är det att utbilda folk om vikten med riskspridning, hur lätt det är att handla valuta och självklart, att tjäna pengar på det hela. Du kan bl. a tjäna pengar som affiliate, på banners, eller via adwords. Med ft.se så är det tänkt att intäkterna ska komma genom referrals (affiliate).

Välja hosting

Du kan välja mellan att ha en egen host, eller att köra genom WordPress hosting. Med wordpress hosting så får du du möjligheten att välja ett gratis namn i stil med ditt namn.wordpress.org. Kör du egen hosting, t. ex svenska Binero eller Servage (enormt mycket utrymme), så har du utmärkta möjligheter att lagra fler filer och bestämma allt själv under ditt eget domännamn (ex: ditt namn.se).

Skissa på designen eller välj template

När du ska lansera en ny sida så är det viktigt att du har en tilltalande design. Titta på hur andra i din bransch har gjort. Kolla även på relaterade branscher och se om Du kan få inspiration därifrån.

Ofta går det att välja en helt gratis design, t. ex Free WP Themes, WordPress Theme Directory eller Top WP Themes. Det finns 1000-tals att välja på, det är bara att surfa runt och hitta något Du gillar, som sedan kan modifieras lite.

Modifiera designen

När du lagt upp ditt nya theme så kan det vara en hel del saker att ändra med designen. T. ex så kanske du vill ändra namn på kategorier, lägga till en ny menystruktur, ta bort eller lägga till länkar etc.

Sökmotorvänliga länkar

Det är sedan viktigt att du har sökmotorvänliga länkar, så att besökarna förstår vad en viss sida handlar om. Allt detta får Du snabbt och gratis genom WordPress.

Du ställer in hur URLerna skall visas under: Inställningar/Permalinks. Jag brukar köra Custom Structure: /%postname%/

Även den interna navigationen är av största vikt, så att sökmotorerna hittar alla dina undersidor.

Arbeta med länk byggning

För att du ska synas i sökmotorerna så krävs det att du får länkar från ett antal kataloger och andra liknande sidor. Här har du en lista över svenska kataloger, vissa bättre än andra. Sedan kan du prata med vänner och bekanta och fråga dem om en länk.

Mycket svårare än så behöver det inte vara att komma igång med en billig webbplats genom WordPress.

Posted by: Markus Jalmerot // Allmänt, Blog, Domäner, Hemsidor, Kataloger, Länkar, Marknadsföring, WordPress // billig webbplats, bygga webbplats, cms-system, ny hemsida, WordPress // maj 5, 2009

Author

Har jobbat med marknadsföring i olika former sedan början av 2000-talet, men speciellt sökmotoroptimering och domäner har varit min "grej".