Många som jobbar med sökmotoroptimering har klagat på bristen av sökstatistik för populär nyckelord. Nu har i alla fall Google Trends uppdaterat sin version med estimeringar över antalet dagliga besökare vilket underlättar för webbanalyser. Samtidigt går det att se färsk statistik från Google replacement tool som ingår i verktygen för Google adwords.

Nedan finns ett exempel där en rad olika webbplatser i olika industrier jämförs.

sökstatistik via google

Säsong Variationerna är tydliga för sökord som fotboll och golf, medan det är nästan samma sökfrekvens för poker under hela året. Det är rätt kul att testa olika webbplatser och sökord för att se vilka som är störst eller har högst sökvolym. Lite synd bara att det krävs rätt mycket trafik för att visas på Google trends samtidigt som google placement tool är väldigt generell.

Vilket är bäst, Google trends eller Google placement tool?

Hur väl dessa siffror verkligen stämmer känns lite oklart, åtminstone google trends är ju fortfarande i betastadiet. Jag känner mig i alla fall inte helt övertygad när jag ser statistiken på vissa webbplatser och den statistik som testats. Saken blir inte enklare av att google trends visar antal unika besökare, medan google placement tools visar antalet sidvisningar. Å andra sidan är det rätt praktiskt att få se båda dessa siffror, stämmer dem bara så blir det ju rätt tydligt att en sida går bra. Men för google placement tool så känns nuvarande indelning lite för snäv, 0-10 000 sidvisningar per dag, 10k-100k per dag eller mer än 100 000 per dag känns för grovt. Hoppas dem ändrar dessa intervall med tiden. Annars får man ta och testa några dagar och se hur mycket som en viss sida verkligen kan leverera. Svårare än så behöver det inte vara!

Sökvolym i resebranschen?

Låt oss då ta ett exempel från resebranschen. Enligt Google Trends så har flygresor.se c:a 3000 unika besökare per dag, sistaminuten.se har mellan 750 och 2500 per dag och flygbilligt.com har c:a 3000 unika per dag.

Går man sedan till googles andra verktyg, google placement tool, så får man annan statistik. Här visas nämligen maximalt antal sidvisningar per dag. Det visas att webbplatsen flygresor.se har mellan 10 000-100 000 sidvisningar i snitt per dag, medan flygbilligt.com och sistaminuten.se ligger på samma nivå. Svårt att urskilja något med andra ord..

placement network sökstatistik

Kul att det finns lite fler källor till sökstatistik numera, även om det är långt ifrån optimalt ännu. Så sökandet efter det perfekta sökordsverktyget fortsätter, tyvärr..

Har du själv något bra tips för ett sökordsverktyg som verkligen fungerar?

Dela med dig av dina erfarenheter..

Posted by: Markus Jalmerot // Allmänt, Blog, Google, Marknadsföring, Nyheter, Resor, Sökmotorer, Sökmotoroptimering, Sökord, Statistik //Google placement tool, Google Trends, Sidvisningar per dag, Sökord, Sökstatistik // juni 23, 2008// Comment

Author

Har jobbat med marknadsföring i olika former sedan början av 2000-talet, men speciellt sökmotoroptimering och domäner har varit min "grej".