Google får ny VD, Eric Schmidt avgår

eric schmidt avgår som VD

Inatt kom information från Google’s blog om att Eric Schmidt, nuvarande VD för Google, kommer avgå som VD den 4:e april i år.

Larry Page tar över som Google VD

Ny VD för Google under 2011 blir istället en av grundarna, Larry Page. Som Google’s VD kommer Larry ansvara för produktutveckling och teknologiska strategier, något som nog är passande för grundaren som är ung och bör ha väldigt bra insikt i detta.

Varför avgick Eric Schmidt?

Vid en ålder av 56 år och efter 10 år vid rodret som VD i en av världens snabbast växande organisationer, så var det kanske på tiden? Missuppfatta mig inte nu.

Eric Schmidt har gjort ett otroligt bra jobb att leda Google till framgång efter framgång. Men han börjar bli äldre och vill säkert börja njuta av fritiden lite mer när han börjar nå 60 år. Det är i alla fall min gissning. De kommande året ska han dock jobba kvar som arbetande styrelseordförande, förmodligen för att hela övergången ska låta så naturlig och smidig som möjligt.

Det enda jag varit negativ till när Eric var VD är egentligen Google bilarna som åkte runt och samlade upp personlig information om alla människor i flera länder. Men det är dock oklart om det var just Eric Schmidt som var drivande i frågan, även om han satt vid rodret vid den tidpunkten.

Utsikter för Larry Page?

Jag tror generellt att det är väldigt bra med en ny, yngre VD. Han har växt in i rollen som VD och har varit med från början som medgrundare av Google. Förväntar mig därför en minst lika bra ledare vid rodret för världens bästa sökmotor. Förhoppningsvis ännu mer fokus på spam och teknologisk utveckling att upptäcka det
på ett tidigt stadium.

Vad tror du om den nya VD’n och varför avgick den förra?

5 thoughts on “Google får ny VD, Eric Schmidt avgår

 1. januari 23, 2011 at 2:31 e m

  Bra att han avgick till förmån för någon annan, tycker att 10 år är på tok för länge

 2. januari 23, 2011 at 2:34 e m

  Sant. 10 år är väldigt länge och generellt så är han väl rätt gammal i branschen (vilket iof har sina fördelar med). Men 10 år kändes väl väldigt naturligt också – ett jämt år. De tänker på allt sånt för att en övergång ska bli så smidig som möjligt; för anställa, aktieägare etc.

 3. januari 23, 2011 at 2:34 e m

  Det är förstås mycket vi inte vet om hur saker går till i Mountain Views allra hemligaste rum men jag tycker bytet känns lite konstigt.

  För det första så skulle jag vilja säga att man ska akta sig för att byta kock när restaurangen är världens största. För det andra så finns det en viktig poäng jag lästa på någon amerikansk blogg – VD för Google är inget bra ställe att börja sin ledarskapsutbildning. Page har ingen som helst erfarenhet av ett sånt jobb även om han naturligtvis har mycket erfarenhet av just Google.

 4. januari 23, 2011 at 2:39 e m

  Nä, det är klart viss risk med bytet, just pga. att han har så lite erfarenhet. Eric Schmidt har ju bra mycket längre erfarenhet från flera olika bolag.

  Men initialt så blir det nog inte så mkt ändringar, pga. att Eric jobbar kvar och kan leda in honom i rollen. Eller vad tror ni?

 5. Theodor
  februari 18, 2011 at 4:27 e m

  Känns som att det var dags för en ny VD – 10 år är förlänge!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam