Enligt en undersökning av Washington Post så är 15 % av all webbtrafik type-ins. Industrin för parkerade domännamn växer i snabb takt,vilket kanske inte så förvånande, men låt oss titta lite närmare på fenomenen domänparkering, adsense och type-in trafik (direktinskrivning av domännamn i adressfältet).

Webbplatsen Red Herring menar att industrin för parkerade domännamn kan vara värd strax under 1 miljard usd år 2006, med en väldigt kraftig tillväxt varje år. Domänparkering är samtidigt ett område där Google tjänar stora pengar varje år. Eric Schmidt, VD för Google, bekräftar att företaget tjänar att mycket pengar på domänparkering. I senaste bokslutet ser vi att Google tjänar hälften av sina intäkter på partnersidor (affiliatesidor) som visar googles sponsrade länkar, eller 6 miljarder usd ifall man vill nämna faktiska siffror. Det finns också många som bygger hemsidor för att kapitalisera på Adwords, googles partnerprogram. På engelska kallar man dessa typer av sidor, MFA (Made For Adsense) eller “scraper sites”. En av de största scraparna är troligen Shoemoney, som jag träffade i Chicago nyligen. Med över 100 000 usd/månad i adsense-intäkter förstår jag att han tycker detta är en rolig hobby. Många av hans sidor bygger att skapa stora sidor, men de bygger även på type-ins.

Om type-ins och dess värde:
Vad är då type-ins? Jo, en type-in är när någon skriver in en viss domänadress med vetskap eller hopp att det skall finnas något vettigt på sidan det kommer till. Istället för att söka på google efter Eastpoint, så skriver du kanske in www.eastpoint.se direkt i adressfältet. Populära hemsidor har normalt en hög andel type-ins, för att folk helt enkelt kommer ihåg dem.

Type-ins VS Typos
Medan type-ins är när man skriver in ett namn för att komma till en viss sida, så är en typo när man skriver in ett namn, men kommer till en annan sida än den man tänkt sig.

Typos = big business
Felstavningar av domännamn är “big business”. Ett exempel på en hemsida med mycket type-ins är download.com, en sida för nedladdning av olika program. Felstavningar av denna hemsida; Downlaod.com, Donwload.com och Dawnload.com såldes för 68 000 USD var. Ett annat exempel på stora domänförsäljningar under kategorin felstavningar (typos) är Erickson.com, som gick för över 100 000 USD .

Domänparkering
Monte Kahn på Moniker är en av dem som skapade standardiserade sidor för domännamn med type-ins och senare såldes också för typos. Hans firma TrafficClub kan ni besöka ifall ni har en type-in rik domänportfölj. Traffic Club erbjuder bland annat unik rapportering och statistik över intäker, optimering av landningssidan och det faktum att din domänportfölj kommer igång snabbare än hos andra domänparkeringsprogram.

Några andra företag som erbjuder domänparkering
:
– Sedo – Ett företag som funnits länge i branschen och idag räknas som den största domänparkeringsföretaget i Europa åtminstone.
– Afternic – Amerikanskt företag, ett av de större inom domänparkering, men Afternic är dock mer kända för deras domänauktioner.
– Domainsponsor – Avancerad domänparkering och domänoptimering, med unika landningssidor och mycket annat smått och gott.
– Domain Hop – Sägs vara en bra domänparkeringssida för spelrelaterade sidor (gambling sites). Har själv dålig erfarenhet av dessa, vilka ej betalade ut mina intjänade pengar från domänparkering i samband med att jag flyttade över vissa från dem till ett annat parkeringsprogram.

Läs mer om parkerade domännamn, type-ins och typo-squatting:

 • Här finns en artikel om vad Red Herring har att säga om domänparkering.• En annan kille som skriver om intressanta artiklar om domäner och domänparkering är Bob Parson; lär mer om Domain Kiting av Bob Parsons, VD för GoDaddy. (lägg som nofollow!) •  Dotster Lawsuit: En artikel om Dotster, en av de största domänregistratorerna och dess massiva cyber-squatting.
  •  Typo Traffic article – Seattle Time och Washington Post skriver om hur google tjänar pengar på typos.

  •  Search Engine Watch Blog skriver om Google adsense.Går du i tankar att sälja en domän?
 • Vill du sälja en domän med mycket type-ins som idag genererar intäkter genom domänparkering? Testa då någon av domänauktionerna eller domänförsäljningssidorna listade nedan: 
 • Miss Domain – Första spelaren på svenska marknden, grundad av Emil Paulsson.
 • Domain Stream – En hungrig svensk uppstickare på domänmarknaden.
 • Sedo – Största spelaren i Europa inom domänauktioner.
 • Webmaster Network – Finns en egen kategori på detta forum om just domäner.
 • Domain8 – Den senaste i raden av webbplatser där man kan sälja domäner.
Author

Har jobbat med marknadsföring i olika former sedan början av 2000-talet, men speciellt sökmotoroptimering och domäner har varit min "grej".