Att länkar är det som ger värde till webbplatser och får de att öka i sökmotor ranking är nog ingen nyhet för läsare av denna blogg. Många har säkert även experimenterat med interna länkar och försökt driva maximal kraft till de viktigaste sidorna. Ett led i detta har varit att sätta no follow på länkar till delsidor som inte är så viktiga att synas högt i Google för. Men nu har Google satt ner foten och ändrat spelreglerna för interna no follow. Eftersom ingen annan blogg tycks ta upp ämnet så kommer en liten sammanfattning här..

Vad innebär no follow länkar?

En no follow länk innebär att du inte ger någon kraft till en viss sida som en länk pekar mot. Denna teknik skapades ursprungligen för att skydda bloggar som fick en massa kommentarer av alla typer av besökare. På senare tid har det använts mycket av diverse SEO-bolag för att skulptera PageRank. Kanske du inte har velat ge någon kraft till en loginsida eller kontakta oss sida, men hellre till din webbshop. Då har det varit effektivt med intern no follow.

Så här ser det ut rent tekniskt:

Vanlig länk:  <a href=”http://www.relevansanalys.se/”>Relevansanalys sökmotoroptimering</a>.

No follow länk:<a rel=”nofollow” href=”http://www.exempel.com/”>tveksam länk</a>

No follow tidigare:

Google har tidigare ansett att genom interna no follow länkar så kan Pagerank spenderas på andra delsidor. Så är det inte längre.

No follow idag:

Med de nya reglerna för så bör du inte ha några no follow alls, internt på din sida. Då kommer du bara att slösa din länkkraft. Om du har 10 interna länkar och 7 är no follow, så fördelades nu 30 % pagepank på de 3 vanliga länkarna. Tidigare hade 100 % av denna pagerank gått till de vanliga länkarna. Så nu är det alltså dags att ta bort alla no follow, den interna länkkraften slösas helt enkelt bort vid användande av no follow internt.

Evisibility visar hur det fungerar nu på ett grafiskt tilltalande sätt, medan Matt Cutts som vanligt är först ut att berätta om nyheten.

Så, har du ändrat dina no follow eller har du aldrig haft några? 

Själv ska jag fixa en genomgång av ett antal sidor som behöver fixa detta.Posted by: Markus Jalmerot // Allmänt, Etisk, No follow, Sökmotoroptimering // intern no follow, no follow internt // juni 24, 2009// 5 Comments

Author

Har jobbat med marknadsföring i olika former sedan början av 2000-talet, men speciellt sökmotoroptimering och domäner har varit min "grej".